Filmtett forgatókönyvíró workshop

A Filmtett Workshop pályázati felhívása

A Filmtett Egyesület meghirdette a 16. Filmtett Workshop első pályázati felhívását. A filmes alkotótábor a hagyományokhoz híven csoportos szerkezetű, most a forgatókönyvíró-rendező és az animációs csoport számára hirdettek pályázatot.
Az idei workshop július 17. és 28. között, a tavalyi helyszínen, a Sepsiszentgyörgy melletti Árkoson kerül megrendezésre.
A tábor újdonsága az, hogy nemcsak a rendező-, hanem az animációs csoport tagjai számára is lesz egy bónuszképzést, ezúttal itt a BABtérben, május 4. és 7. között. A cél forgatókönyvírói ismeretek szerzése vagy kiegészítése, a beküldött forgatókönyvek csiszolása, továbbfejlesztése, a témának megfelelő animációs technikák megtalálása, animációs gyakorlatok, illetve a pályamunkák táborban kivitelezhetővé alakítása. 
A pályázat határideje 2017. március 19.

Mit kell beküldeni?

1) Forgatókönyvíró-rendező csoport

 • a pályázó szakmai önéletrajzát, benne kötelezően a következő személyes adatokkal: teljes név, lakcím, telefonszám, emailcím, születési dátum,
 • korábbi filmes munkáit, ha vannak (fájlküldővel, valamilyen videómegosztóra feltöltött film linkjével),
 • a megadott témára írt forgatókönyvet (a szinopszis nem elég!)
 • a rendezői koncepciót,
 • a pályázó motivációs levelét.

A korábbi filmes tapasztalat előny, de nem szükséges feltétel.

2) Animációs csoport

 • a pályázó szakmai önéletrajzát, benne kötelezően a következő személyes adatokkal: teljes név, lakcím, telefonszám, emailcím, születési dátum,
 • korábbi filmes munkáit, grafikai terveit vagy tanulmányrajzait, ha vannak (fájlküldővel, valamilyen videómegosztóra feltöltött film linkjével),
 • a megadott témára írt forgatókönyvet, story-boardot (képes forgatókönyet) és látványtervet,
 • a pályázó motivációs levelét.

A képtervező- és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

A jó filmterv…

eredeti. Műfaji megkötés nincs, lehet könnyed vígjáték, bűnügyi sztori, dráma vagy zsánerparódia is. Olyan történeteket várunk, amelyek a fiatalok mindennapi életéhez, érzés- és gondolatvilágához szorosan kapcsolódnak.
…megjelenik benne a leltár motívuma és egy park. A leltár bármilyen formában felbukkanhat a filmben, a szó szoros vagy átvitt értelmében, és elég, ha egyetlen jelenet játszódik parkban. (A közös motívumok célja az, hogy a táborban készülő filmek végül szkeccsfilmmé álljanak össze.)
…leforgatható és véglegesíthető egy tíznapos műhely alatt. Ez enm animácoiós film esetében két nap forgatást jelent, és egy kb. 5–7 perc hosszúságú filmet a műhely végére. A forgatókönyv terjedelme ne haladja meg a 7 standard oldalt.

leforgatható tábori körülmények között. Nincs benne sem tömeges autókarambol, sem űrhajós csatajelenet, kivétel, ha animációs film forgatókönyvéről beszélünk.

szereplőinek nagyrésze 20–30 év körüli. A történet szereplői/megszólaltatói a tábor színész csoportjából fognak kikerülni, de szükség esetén lehetőség lesz egy-két idősebb, vagy fiatalabb, esetleg gyerek (mellék)szereplő felkutatására a környéken. Ez az animációs forgatókönyvekre is igaz, amennyiben színészhangok kellenek a filmekhez.

Fejlesztőhétvége

Jelen forgatókönyvíró-rendező és animációs filmkészítői pályázat nyertesei május 4. és 7. között a budaörsi BABtérben fejleszthetik tovább a beküldött projektjeiket.

A képzés ingyenes, mentorai: Maruszki Balázs forgatókönyvíró, dramaturg, a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapatának tagja, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró, filmrendező, a filmalap Inkubátor Programjának egyik mentora, Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, tanár, a Primanima fesztiváligazgatója.

A májusi hosszúhétvége után mindkét csoport tagjainak két hét áll rendelkezésére a forgatókönyveik véglegesítésére, ezek alapján a nyári, árkosi alkotótáborban forgathatják le rövidfilmjeiket a tábor többi – rendezőasszisztens, operatőr, vágó, hangmester, gyártásvezető-felvételvezető, színész – alkotócsoportjával együttműködve. Figyelem! Ez a pályázat forgatókönyvírói és rendezői ambíciókkal egyaránt rendelkező fiatalokat szólít meg!

Hova kell küldeni a pályázati anyagot?

A pályázatokat a tabor@filmtett.ro címre várjuk március 19-ig. Eredményhirdetés április 7-én lesz. Pályázati díj nincs, a nyári tábor részvételi díja 32 000 forint vagy 480 lej, a résztvevő lakhelyének megfelelően. Ez a 12 napi szállás és étkezés, valamint a technikabérlés és a gyártás költségeit fedezi, ugyanakkor kb. 0,2–1%-a egy kisjátékfilm valós forgatási költségeinek.

A Filmtett Workshop többi alkotócsoportjának a pályázati kiírása márciusban várható. Ha egy pályázó nem került be jelen kiírás nyertesei közé, teljes jogú pályázóként indulhat az operatőr, vágó, hangmérnök, színész stb. csoportok versenyében.

További információ: tabor@filmtett.ro vagy +40-728-262023. Információk, fényképek és filmek az alkotótábor korábbi kiadásaiból: www.filmtettworkshop.ro

 • Teljes felhívás és versenyszabályzat: www.filmtettworkshop.ro
 • A táborban korábban készült filmek utóélete: http://www.filmtettworkshop.ro/hu/fesztivalszereplesek
 • További információ: tabor@filmtett.ro vagy +40-728-262023.
 • Információk, fényképek és filmek az alkotótábor korábbi kiadásaiból: www.filmtettworkshop.ro.
 • X