Risográfiai workshop művészeti hallgatók, grafikusok, képregénytervezők és animációsfilm-készítők számára

Risográfiai workshop művészeti hallgatók, grafikusok, képregénytervezők és animációsfilm-készítők számára

A Primanima Print House és a Manifeszt Egyesület nyári risográfiai workshopot hirdet fiatal alkotók, grafikusok, képregénytervezők és animációsfilmesek számára. A workshop során a résztvevők megismerhetik a risográfiai nyomtatás technikáját és elkészíthetik sokszorosított nyomataikat, amelyek lehetnek A3-as művészi printek, képregények, fanzinok.

A risográfia a sokszorosított grafikai eljárások közé tartozik, a linómetszetekkel vagy szitanyomatokkal egyenértékű művészi nyomatok készítésére alkalmas technológia. A riso főleg a fiatal grafikusművészek kedvence lett, mivel az eljárás egyesíti a hagyományos grafikai eljárások szépségét a korszerű digitális képalkotással.

A WORKSHOP TÉMÁJA

A workshop rövid elméleti bevezetővel kezdődik, a résztvevők betekintést nyernek többféle grafikai eljárásba, megismerhetik ezek művészettörténeti előzményeit és az animációs filmtörténet kapcsolódó  alkotásait is megnézhetik. A tervezési feladatok megvalósítása művésztanárok mentorálásával zajlik. A végeredmény nyomat, képregény és fanzin lesz, amelyet a workshopra bejutó pályázók a Primanima Print House eszközeivel készíthetnek el. A négynapos műhelymunka során a grafikai alkotás mellett kísérletet teszünk a risográfiai nyomatok felhasználására is egy közös animációs munkában. 

A WORKSHOP VEZETŐJE ÉS MENTORA

A foglalkozásokat Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, a BABtér művészeti vezetője tartja és a workshop mentora Keresztes Dóra Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész

P1620908

KINEK SZÓL?

A workshop célja a risográf technika népszerűsítése, valamint fiatal tehetségek felkutatása és oktatása. A workshopra 10 olyan 16-30 év közötti művészeti hallgatót, grafikust, képregénytervezők és animációsfimest várunk, akik a risográfia eszközével és kifejezésmódjával szeretnék megmutatni gondolataikat, elképzeléseiket, és workshop teljes idején részt tudnak venni az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon. A workshopon elkészült munkákat terveink szerint a 10. Primanima Nemzetközi Animációs Fesztivál keretén belül állítjuk ki vagy vetítjük le.

MIKOR ÉS HOL?

Időpont: 2022. augusztus 1–4. (minden nap 9 és 17 óra között)
Helyszín: BABtér, Budaörs

ALAPINFORMÁCIÓK

Létszám: 10 fő
Javasolt korosztály: 16-30 éves életkor

A jelentkezéshez szakmai önéletrajz, profólió vagy showreel, illetve motivációs levél szükséges, a pályázati anyagot a risofriendship@gmail.com címre lehet küldeni. Kérdés, érdeklődés esetén szintén ezen a címen lehet keresni a szervezőket. 

Jelentkezési határidő: július 6.
Értesítés a pályázat eredményéről: július 15.

A workshopra bekerülő alkotóknak a részvétel díjmentes, de utazásukról, étkezésükről maguknak kell gondoskodniuk.

Lebonyolító: Manifeszt Egyesület
Szakmai támogató: Primanima Kft.

A workshop megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat

P1620732

X