V4Fanzine

V4Fanizne kiállítás

A V4Fanzine egy olyan multikulturális kiadvány és kiállítás, amelyben a felkért alkotók egymás kultúrájának, országának jellegzetességeit örökítették meg saját szűrőjükön keresztül. A beltartalom így nem csupán ezeknek az ismert és nemzeti kötődésű témáknak a leképezése lett, hanem feldolgozása, értelmezése is egyben, ami segít egymás jobb megértésében, elfogadásában és a köztünk lévő egyezések megtalálásában.

A négy visegrádi országból felkért kilenc-kilenc alkotó 1-1 országot kapott, amelyben a téma megválasztásában szabad kezet kaptak, ám megkötésként csak három adott árnyalatot – a négy zászló színeit – használhatta. A grafikusoknak egy jól bejáratott rutinfeladat helyett saját maguknak kellett utánajárniuk és értelmezniük, hogy a saját és a megörökített nemzet között megtalálják a kapcsolatot, amit aztán a saját maguk stílusával és munkamódszerével dolgoztak fel. A fanzine így nem csupán egyfajta erősen szűrt kivonata négy szoros kapcsolatban álló ország kultúrájának, de azt is megmutatja, hogy 36 ember hogyan gondolkozik egymásról.

A Fekete József, Haránt Artúr, Komornik Eszter, Sebesvári Soma alkotta magyar csapat által kezdeményezett projektet négy nemzetközi intézmény karolta fel: a magyar kArton galéria, a csehkomixxx projekt, a lengyel Paper Beats Rock és a szlovák Dive Buki. A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott kiadványt és a hozzá kapcsolódó kiállítást augusztus 9-én mutatták be először a kArton galériában, amit további alkalmak követnek majd Brnoban, Kassán és Krakkóban, eközben a kiadvány megjárta már a varsói könyvfesztivált és a brüsszeli képregényfesztivált is. A Primanimán itthon második alkalommal tekinthető meg a V4Fanzine kiállítás.

Kurátorok, szervezők: Komornik Eszter – kArton Galéria, Sebesvári Soma

Megnyitó: 10.19. (szerda) 15.30

Pódiumbeszélgetés a kiállítás szervezőivel és alkotókkal: 10. 22. (szombat) 12.00 • BABtér

X